NieTracęDni – logo kampanii
 



Strona główna > Rola diety w PMS

Rola diety w PMS

Myślisz, że wiesz już wszystko na temat PMS i znasz sposoby jak sobie z nim radzić? A czy zastanawiałaś się jaki wpływ na Twoje samopoczucie podczas tych dni ma dieta? A może przeszukujesz Internet, wertujesz książki, aby znaleźć kilka przepisów zawierających składniki dedykowane dla kobiet podczas PMS? Już nie musisz! Razem z naszą ekspertką dietetyk dr Dominiką Domańską - Senderowską opracowaliśmy przepisy na dania dedykowane kobietom cierpiącym na Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego. Jeśli jesteś tym co jesz to chyba warto uważniej przyjrzeć się swojemu menu, zwłaszcza w tak trudnym dla kobiety czasie.

Podczas PMS warto jeść produkty bogate w wapń, potas, magnez, cynk, witaminę A, B6, E i błonnik. Powinnyśmy ograniczyć kawę i alkohol, ponieważ wypłukują one minerały z organizmu i mogą pogłębić nasze dolegliwości. W tym czasie używaj mniej soli – jednym z objawów Zespołu Napięcia Przedmiesiączkowego jest zatrzymywanie wody w organizmie, a ta przyprawa jedynie wzmocni ten efekt. Mamy też złą informację dla fanek czekolady – najlepiej zrezygnować z cukrów. Ich nadmiar może podnieść poziom estrogenu i progesteronu oraz obniżyć poziom serotoniny. To dodatkowo pogorszy tylko Twój nastrój.

„Dieta w PMS” to nowy cykl, w którym zachęcamy do tego, abyś uważnie dobierała składniki swoich posiłków i skorzystała z przepisów naszej ekspertki. Przepisy są sprawdzone i obiecujemy, że będzie smacznie i zdrowo, a przy tym zadbaliśmy o to, żebyś nie musiała spędzać całego dnia w kuchni! #NieTraceDni!

PSTRĄG Z CHILI

ILOŚĆ PORCJI: 1

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut

SKŁADNIKI:

  • 1⁄2 płata pstrąga,
  • pieprz cytrynowy,
  • 1⁄3 cytryny,
  • 1 pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki komosy ryżowej,
  • woda,
  • szczypta chili.

PRZYGOTOWANIE:

  • Umytą rybę natrzyj obficie pieprzem cytrynowym.
  • Pokrój pomidora w plastry.
  • W osolonej wodzie, przez około 20 minut, gotuj pod przykryciem komosę ryżową.
  • Odstaw na 5 minut do wchłonięcia reszty płynu.
  • W międzyczasie polej rybę sokiem z cytryny i ułóż na niej plastry pomidora.
  • Dopraw drobno pokrojonym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Grilluj rybę na patelni grillowej przez 20 minut.
  • Gotową rybę dopraw chili i podawaj z komosą ryżową.
pobierz przepis
SMOOTHIE „SŁONECZNY ZAWRÓT GŁOWY”

ILOŚĆ PORCJI: 1

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

SKŁADNIKI:

  • 100 ml wody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka płatków ryżowych,
  • garść szpinaku,
  • 1 banan,
  • 1⁄2 mango,
  • garść liści mięty,
  • 200 ml mleka.

PRZYGOTOWANIE:

  • Wlej do rondelka wodę i posól ją. Wsyp do niej płatki ryżowe.
  • Gotuj 10 minut na małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia.
  • Wrzuć do blendera szpinak, banana, mango, miętę, ugotowane płatki.
  • Zalej mlekiem i zblenduj.
pobierz przepis
SZPINAK Z TRUSKAWKAMI I MOZZARELLĄ

ILOŚĆ PORCJI: 1

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut

SKŁADNIKI:

  • 1⁄2 puszki mleczka kokosowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeżo mielony pieprz,
  • szczypta soli,
  • szczypta chili,
  • 80 g mozzarelli,
  • garść szpinaku,
  • garść truskawek,

PRZYGOTOWANIE:

  • Na małym ogniu rozpuść w rondelku mleko kokosowe.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj kilka minut.
  • Dodaj zmielony pieprz, sól oraz chili.
  • Wyłącz ogień pod sosem.
  • Pokrój mozzarellę w paski.
  • Przygotuj formę do zapiekania – na jej dno rozlej około dwie łyżki sosu.
  • Ułóż pierwszą warstwę zapiekanki ze szpinaku.
  • Polej sosem i ułóż kilka pasków mozzarelli.
  • Ułóż warstwę pokrojonych w plastry truskawek.
  • Układaj kolejne warstwy w ten sam sposób.
  • Piecz w 180°C, około 35 minut.
pobierz przepis
RISOTTO Z INDYKIEM I PAPRYKĄ

ILOŚĆ PORCJI: 1

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut

SKŁADNIKI:

  • 1⁄2 szklanki ryżu basmati,
  • 1⁄2 małej cukinii,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego,
  • garść rukoli,
  • ząbek czosnku,
  • listki świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta pieprzu,
  • 80 g indyka,
  • szczypta curry,
  • listki świeżej mięty,
  • 2 łyżki pestek dyni.

PRZYGOTOWANIE:

  • Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  • Pokrój cukinię i paprykę w drobną kostkę.
  • Mięso oprósz curry i grilluj 20 minut.
  • Podsmaż warzywa z tłuszczem do miękkości, na rozgrzanej patelni.
  • Dodaj rukolę, wyciśnięty czosnek, bazylię oraz imbir.
  • Dopraw pieprzem i solą morską.
  • Warzywa wymieszaj delikatnie z ugotowanym ryżem.
  • Risotto podaj posypane listkami świeżej mięty i pestkami dyni.
pobierz przepis
KOKTAJL Z POMARAŃCZĄ I MIGDAŁAMI

ILOŚĆ PORCJI: 1

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

SKŁADNIKI:

  • 1 pomarańcza,
  • garść rukoli,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • kilka listków mięty,
  • 1 1⁄2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki suchego amarantusa.

PRZYGOTOWANIE:

  • Obierz pomarańczę.
  • Wrzuć do blendera pomarańczę, rukolę, płatki, listki mięty.
  • Zalej mlekiem, dosyp amaranatusa i zblenduj.
pobierz przepis
WANILIOWA JAGLANKA Z MALINAMI

ILOŚĆ PORCJI: 1

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 1⁄3 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 szklanka malin,
  • 1⁄3 szklanki winogron,
  • odrobina startej laski wanilii,
  • 1 łyżka płatków migdałowych.

PRZYGOTOWANIE:

  • Wlej do rondelka mleko kokosowe i wrzuć do niego kaszę jaglaną.
  • Gotuj pod przykryciem, około 10 minut na bardzo małym ogniu. Odstaw na moment, aż wchłonie pozostały po gotowaniu płyn.
  • W międzyczasie pokrój na połówki winogrona.
  • Przełóż kaszę do miseczki i ułóż na niej maliny oraz winogrona.
  • Przypraw startą wanilią.
  • Posyp całość płatkami migdałowymi.
pobierz przepis
MAKARON Z PESTO Z RUKOLI

ILOŚĆ PORCJI: 1

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 minut

SKŁADNIKI:

  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 1⁄2 filiżanki suchego makaronu pełnoziarnistego
  • 80 g fileta z indyka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka pokruszonych orzechów nerkowca

PESTO:

  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  • Pokrój pomidorki na połówki i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  • Skrop oliwą z oliwek i dopraw pokrojonym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli.
  • Włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 10-15 minut.
  • Ugotuj makaron al dente w dużym garnku wrzącej, osolonej wody.
  • Przygotuj pesto – blenduj rukolę, czosnek oraz orzechy nerkowca z dodatkiem oliwy z oliwek i szczypty soli, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Pokrój w kostkę indyka i podsmaż na łyżce oleju kokosowego.
  • Odcedź makaron i połącz go z pieczonymi pomidorkami, indykiem oraz pesto.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Posyp orzechami nerkowca.
pobierz przepis


Zobacz również:

Poznaj ideę kampanii nietracedni

Poznaj ideę
kampanii #NieTracęDni

Wszystko co chciałabyś wiedzieć o PMS

Wszystko co chciałabyś wiedzieć o PMS

Castagnus – joga hormonalna

Joga hormonalna
w walce z PMS

Castagnus od A… do Z…

Castagnus
od A...do...Z

Czy jesteś ekspertką PMS?

Czy jesteś
ekspertką PMS?

Sprawdź co o PMS mówią inni

Sprawdź co o PMS
mówią inni

Czy PMS to wróg na całe życie?

Czy PMS to wróg na całe życie?

Obalamy mity

Obalamy mity

Obalamy mity

Rola diety w PMS